Viorel Proteasa,Director
Domenii de interes: politicile învățământului superior, scientometrie, politici publice
Tel: 0040 256.592.309
E-mail:viorel.proteasa@e-uvt.ro

Viorel Proteasa este cercetător științific gradul al III-le și în prezent Director al Centrului de Politici Publice al Universității de Vest din Timișoara. Este doctor în Științe politice, titlu obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative în 2013. A beneficiat de o bursă de cercetare post-doctorală la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unde a studiat impactul științific al universitarilor din facultățile de medicină. Ca profesionist, a făcut parte din Secretariatul Procesului Bologna 2010-2012 și a colaborat cu UEFISCDI și ARACIS în calitate de expert pentru politicile de învăţământ superior. A publicat articole legate de politicile de învățământ superior.


Laurențiu Ștefan
Domenii de interes: elite politice din România
E-mail:laur_stefan@yahoo.com

Dr. Laurenţiu Ştefan este cercetător științific gradul al doilea în cadrul Centrului de Politici Publice al Universității de Vest din Timișoara. Laurențiu Ștefan a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti în 1996 după ce, patru ani mai devreme, a obţinut diploma de absolvire a Facultăţii de Matematică, secţia informatică, a aceleiaşi Universităţi. Profesionalizarea în domeniul ştiinţei politice s-a continuat la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, de unde a obţinut în 1998 un MPhil în politica şi sociologia societăţilor moderne, apoi în diverse stagii de cercetare la Institutul de Ştiinţe Umane din Viena (2000), la Universitatea din Maryland (2001, 2002) şi la Colegiul Noua Europă din Bucureşti (1999-2002). Laurenţiu Ştefan are titlul de doctor în Știinţe Politice, cu o teză despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative în anul 2003. Laurenţiu Ştefan a fost unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice (SRSP), pe care a şi condus-o timp de cinci ani (2000-2005). A fost asistent de cercetare, apoi cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1995-1999), înainte de a deveni asistent, apoi lector al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (1999-2004). A rămas cadru didactic asociat al acestei facultăţi din 2004 până în prezent. Din anul 2002, a fost implicat în multe proiecte de cercetare pan-europene, fiind expert de ţară în proiecte despre elitele parlamentare şi ministeriale, coaliţiile de guvernare şi prezenţa tehnocraţilor printre membrii guvernului. În intervalul 2004-2015 a fost Specialist în Probleme Politice al Ambasadei SUA la Bucureşti, iar din ianuarie 2015 este consilier prezidențial și coordonator al Departamentului de Politică Internă în mandatul Președintelui Klaus Iohannis. Laurenţiu Ştefan este autorul cărţilor Patterns of Political Elite Recruitment in Post-Communist Romania (Ziua, 2004) şi Who Governs Romania? Profiles of Political Elites before and after 1989 (ISPRI, 2012). A coordonat Dicţionarul de scrieri politice fundamentale (Humanitas, 2000). A contribuit la volume colective printre care Landmark 1989. Central and Eastern European Societies Twenty Years after System Change (LIT Verlag, Berlin, 2010), Parliamentary Elites in Central and Eastern Europe (Routledge, 2013), Șapte teme fundamentale pentru România (Rao, 2014) și Political Careers in Europe: Career Patterns in Multi-Level Systems (Nomos Verlag, 2015). A publicat singur sau în calitate de coautor articole în următoarele reviste: Journal of Legislative Studies, Problems of Post-Communism, East European Politics, La Nouvelle Alternative, Transitions, Romanian Journal of Society and Politics, Polis şi Sfera Politicii.


Vlad Botgros
Domenii de interes: teoriile noilor mișcări sociale, analiză de discurs, ideologii politice, economie politică
Telefon: 0040726806703

Vlad Botgros este asistent de cercetare în cadrul proiectului intitulat De la Corporatism la Diversificare: Organizațiile Studențești în România Post-Comunistă dintr-o perspectivă Neo-Instituționalistă. De asemenea, este doctorand în domeniul Științe Politice la Universitatea de Vest din Timișoara. Teza sa se concentrează pe mișcări sociale ale tinerilor implicați civic din România. Deține, de asemenea, un masterat în Studii de Dezvoltare Internațională, absolvind cu o disertație pe etică și dezvoltare. Anterior, a fost implicat într-un proiect de cercetare pe tema migrației și a diasporei Românești (PNCDI III).